diumenge, 2 de febrer del 2014

Anàlisis ENAGÁS


Introducció

Enagás (ENG) és la societat capçalera d'un grup d'empreses que es dediquen a activitats de transport i regasificació de gas natural. Pot dir-se que Enagás té el monopoli del transport de gas natural a Espanya, motiu pel qual no es pot dir que tingui competidors.

El 26 de juny de 2002 va tenir lloc la OPV d'Enagás, des de llavors ha pagat i ha incrementat el dividend per acció de manera ininterrompuda, que ha passat de 0,23 euros per l'exercici 2002 a 1,11 euros per l'exercici 2012, fet que suposa un increment anual del 17,1%.

Al següent gràfic es mostra l'evolució del dividend d'ENG (la xifra de 2013 és estimada):




Personalment espero que el dividend per l'exercici 2013 sigui de 1,25 euros per acció.

Val la pena recordar que ENG ha pagat els dividends, fins a dia d'avui, en efectiu, i pel que veure'm sembla que té capacitat perquè en el futur segueixin així.

Aquest increment espectacular del dividend ha estat possible gràcies a l'increment del benefici per acció i de pay-out.


Evolució del benefici per acció (BPA)

Pel que fa al benefici per acció, entre 2002 i 2012 ha experimentat un creixement del 13,2% anual, passant de 0,46 euros a 1,59 euros, segons s'observa al gràfic adjunt:



El benefici per acció acumulat al tercer trimestre de 2012 i de 2013 va ser de 1,18 euros i 1,27 euros respectivament. Considerant que el 2012 va tancar en 1,59 euros i que fins el tercer trimestre de 2013 les magnituts de xifra de negocis i benefici d'explotació han millorat respecte 2012, tot i la caiguda de volum, opino que el benefici per acció de l'exercici 2013 pot assolir els 1,67 euros.

El número d'accions que composen el capital social d'ENG s'ha mantingut estable des de l'OPV, situant-se en 238.734 milers d'accions. Per tant, tot l'increment del BPA ha vingut donat per l'increment dels beneficis de l'empresa.

En els darrers anys l'increment dels beneficis de l'empresa han vingut dirigits per un creixement continuat de les vendes:




D'altra banda la rendibilitat sobre fons propis del negoci s'ha mantingut estable al llarg dels darrers anys, incrementant lleugerament amb augments del passiu net, mantenint-se a tots els anys per sobre del 19%:





Evolució del Pay-Out

El Pay-Out, entés com el percentatge de beneficis que l'empresa destina a dividends, ha crescut al llarg dels darrers anys, passant del 50% al 70%.




L'empresa s'ha compromés per l'any 2013 a incrementar el Pay-Out fins al 75% del benefici, incrementant d'aquesta manera la remuneració als socis.

ENG té un negoci sòlid i sobretot recurrent, per tant encara que aquest rati tingui un valor elevat, molt per sobre del 50% que m'agradaria, encara queda un cert marge per seguir incrementant el dividend encara que el benefici per acció caigui en un any futur.

El següent gràfic mostra l'evolució del fluxe de caixa per acció abans de pagar dividends, descomposat entre explotació i el net de finançament i inversió, aíxí com els dividends per acció de cada any. A l'eix de la dreta es presenta l'evolució de la tresoreria per acció.



ENG ha tingut des d’almenys el 2005, un fluxe de caixa d’explotació per acció positiu i, el millor de tot, que ha mostrat un creixement pràcticament ininterromput.

Aquesta caixa del negoci ha servit per finançar les inversions que han permés fer crèixer el negoci.

Entre els anys 2008 i 2011, ENG passa a incrementar el deute financer molt per sobre de les seves necessitats del negoci. Personalment crec que aquesta política respón a l’entorn d’assecament del crèdit, eina important per l’ENG per tal de poder atendre les inversions i els plans de creixement. D’aquest manera l’empresa passa a pràcticament no tenir tresoreria per acció a l’any 2007, a tenir poc més de 6 euros per acció.

A partir de l’any 2012 sembla que ENG hagi acabat amb el procés de captació de tresoreria extra i torni a les polítiques de 2007, quan pràcticament tot el fluxe de caixa es ditribuia als socis via dividends.

Així doncs el fluxe de caixa d’explotació que genera ENG cobreix els dividends que paga, encara que els excessos de finançament vistos entre 2008 a 2011 van servir per constituir la posició de tresoreria que ara té.


Riscos

Els principals riscos que té el negoci d'ENG són canvis en el marc regulatori i la contracció de la demanda.

Respecte el primer vull creure que és el propi ENG, per operar bàsicament com un monopoli, qui assessora al govern sobre com ha d'elaborar les normatives que l'afectin, i que per tant no es tiraràn pedres sobre el propi terrat.

Respecte la demanda, el negoci d'ENG és força resistent, ja que portem ja cinc anys de crisi que no semblen haver afectat les vendes ni els marges. D'aquesta manera, el benefici d'explotació ha passat de suposar el 48,7% de la xifra de negoci l'any 2006, just al moment àlgid del boom econòmic, al 52,4% el 2012, un cop ben entrada la crisi.


Valoració

Tenint clar que ENG és un negoci sòlid i predible gràcies a tenir pràcticament el monopoli del transport del gas natural a Espanya i que retribueix de manera creixent als seus socis, el següent pas es veure a quin preu té sentit comprar-ne accions.

D'acords amb els meus càlculs, la mitja aritmètica del PER dels dotze últims anys calculat al tancament de l'exercici d'ENG és de 14,38 euros.

Al següent gràfic es mostra l'evolució del preu de l'acció d'ENG al tancament de cada exercici, línia granate, respecte el preu que hauria de tenir si cotitzés al PER mig dels dotze últims anys.



Assumint la metodologia i les xifres, des de la sortida d'ENG al mercat, les seves accions haurien estat sobrevalorades fins l'any 2008, coincidint amb l'inici de la crisi. A partir d'aquest moment, tot i que el negoci d'ENG ha experimentat uns beneficis creixents, el preu de l'acció s'ha deprimit, donant-se la màxima diferència respecte el valor teòric l'any 2011.

Actualment el preu de l'acció estaria aproximadament un 25% per sota del valor teòric, si l'acció cotitzés els seus beneficis al PER mig històric dels darrers dotze anys.

Tenint en compte el benefici per acció que estimo per l'any 2013, el valor teòric de l'acció estaria al voltant dels 24 euros.


Conclusions

A dia d'avui, dins de la meva estratègia d'inversió en negocis amb dividends creixents hi tenen cabuda les accions d'ENG comprades per sota de 24 euros l'acció, encara que arribades a aquest preu no tindria cap marge de seguretat per errors als meus càlculs.

La manera de seguir incrementant la posició a ENG serà fent compres periòdiques sempre que el preu de  l'acció no passi de 24 euros.

A un preu màxim de 24 euros per acció i tenint en compte l'increment del benefici per acció en els darrers dotze anys, un inversor aconseguiria una rendibilitat per dividend mínima esperada és del 5,2% més un creixement prudentment estimat del dividend del 5% anual.


Addenda

Desglós: Llarg ENG.

Desglós addicional: Intenció de realitzar compres periòdiques d'accions d'ENG, segons disponibilitats, mentre el preu no superi els 24 euros per acció.

Avís: Aquest article no suposa una recomanació de compra ni de venda de les accions d'ENG, solsament reflexa les meves opinions dins d'una estratègia global de creació d'una cartera de negocis que paguen dividends creixents als seus accionistes. Cada inversor ha de fer el seus propis anàlisis i treure les seves pròpies conclusions abans de comprar o vendre accions. Aquest article s'ha publicat només a efectes formatius i informatius, no assumeixo cap responsabilitat per l'ús o mal ús que un tercer en pugui fer. Totes les estimacions són pròpies i reflexen la meva opinió, evidentment poden allunyar-se de la realitat.

Avís 2: El preu de les accions poden experimentar oscil·lacions molt elevades i per tant provocar pèrdues de capital als inversors que, per qualsevol motiu, es vegin obligats a vendre'les. Si una persona no pot soportar veure caure el preu de les accions un cinquanta percent, no hauria de comprar-ne.


3 comentaris:

tboi malienqui brat ha dit...

A part dels càlculs purament econòmics, cal tenir en compte que a l'estat spanyol, aquest 2013 s'han aturat vàries centrals de cicle combinat (gas) per a la generaciò d'electricitat. Entenc que ha estat degut a l'alta producciò (eòlica) que té prioritat en la subhasta i al fet que les nuclears encara tenen anys de funcionament per edavant, les quals també tenen prioritat en la subhasta d'energia. No sé quin %, la producciò d'electricitat afecta al negoci d'ENG,però sembla que la generaciò elèctica amb gas, quedarà aturada/minimitzada per anys..

Manefla ha dit...

Gràcies Brat per passar per aquí, llegir l'article i comentar.

D'acord amb el darrer informe trimestral, la demanda de gas del sector elèctric va representar el 30 de setembre de 2012 prop del 20% de la demanda transportada d'ENG.

Presumiblement les aturades que comentes han provocat o ajudat a la caiguda del 38% de la demanda del sector elèctric a 30 de setembre de 2013.

ENG ha sabut compensar aquesta caiguda un augment de l'embarcament de gas, d'aquesta manera la demanda total de ha caigut "només" un 4,5%.

Tot hi aquesta caiguda, ENG ha sabut incrementar la xifra de negoci a setembre de 2013 un 11% respecte el mateix període de 2012.

En termes generals crec que és un bon negoci amb molt bons marges, encara que haurem d'estar atents a l'evolució dels volums de la demanda.


Salutacions,

tboi malienki brat ha dit...

en la lìnia d'arbres màgics i negocis recorrents, podries presentar alguns càlculs econòmics d'Abertis? dimecres va presentar resultats que han estat mal rebusts pels mercats..